2010. december 28., kedd

ÚJÉVI FOGADALOM-bátorító történet egy sikeres életmódváltásról!

Nagyon élvezem a sikersztorikat! Erőt, inspirációt lehet nyerni belőlük és újra el tudom hinni, hogy nekem is sikerülhet. Leírom nektek egy kedves ismerősünk esetét, mert ha rajtam kívül még egy embert elgondolkodtat és cselekvésre ösztönöz, már megérte.

János öt gyermekes apuka, elég stresszes munkával, rengeteg egyéb teendővel. 2010 januárjáig odáig volt az ízletes magyar konyháért, testmozgásra viszont soha nem maradt ideje. Teltek az évek és negyven felé közeledve 25 kg súlyfelesleget cipelve egyre sűrűbben jelentkeztek izületi fájdalmak, megmagyarázhatatlan szédülések és állandó rossz fizikai közérzet gyötörte. Érezte, valami tényleg nincs így rendben. Túl fiatal, meg hát "túl sok " gyereke van ahhoz, hogy idő előtt lerobbanjon.
Felesége unszolására az új évet egy átfogó orvosi vizsgálattal kezdték. A leletek és az orvos véleménye teljesen elkeserítette: a koleszterin szinttől kezdve a vérnyomásig semmi sem mutatott normális értéket; egy maroknyi gyógyszer lett a végeredmény.
Eddig a pontig akár hétköznapi is lehetne a történet. De Jánosék döntöttek: ezután másképp élünk, nem csak mi felnőttek, hanem a gyerkőcök is. Összeült a családi kupaktanács, akciótervet dolgoztak ki, először csak egy hónapos időtartamra. Szakkönyvek segítségével átdolgozták eddigi megszokott életvitelüket, ami legfőképpen az étkezést és a mozgást érintette.
A hűtőszekrény zöldségekkel, gyümölcsökkel telt meg, eltűntek a zsíros húsok, tészták, édességek. Az édes ivólevek helyébe napi 2-3 liter ásványvíz lépett. No és a sport: heteken keresztül egyszerű séta jelentette az extra mozgást, majd néhány bátortalan próbálkozás a kocogásra. Ahogy telt az idő, egyre jobban esett Jánosnak a lassú, rövidtávú futás, majd a táv egyre hosszabb lett.
Eltelt egy esztendő a januári orvosi vizsgálat óta. Meglepő és egyben fantasztikus az a változás, amin János keresztül ment: egy fess, sportos, "éveket fiatalodó" egészséges férfi lett belőle felesége hatalmas örömére. 
25 kg mínusz helyrebillentette, telve van életerővel, energiával és mellesleg remekül fest pocak nélkül.

" Nem lehetek önző, nem élhettem tovább úgy, ahogy nekem jól esett, hiszen felelős vagyok a családomért. Ezt értettem meg egy évvel ezelőtt."

Jánosék élő példái annak, hogy igenis lehet változtatni az életünkön, egészségtelen szokásainkon, ha már nem hiúság miatt, de szeretteinkért mindenképpen. Nem kell hozzá új év, meg fogadalom, MOST KEZDD EL!

Össze is szedem a családot, megyünk sétálni egyet, csodás ez a friss hó, aztán jöhet a bowling!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése